Info om Paul Cox!

God aften, mitt navn er Cox er en kjent norsk krim-hørespillserie. Første serie ble spilt inn i 1955. Femte og siste serie ble spilt inn i 1972. Krim-serien blir regnet som en av de største radiohørespillsuksesser i Norge.

Den originale innspillingen av de to første seriene ble slettet på slutten av 1950-tallet.Den første ble innspilt ny i 1963 med nesten alle de samme skuespillerne som i den opprinnelige versjonen, mens den andre lenge ble ansett som tapt.                                                               

Hørespillseriene har blitt sendt flere ganger i reprise både på 1980- og 1990-tallet, og ble siste gang sendt høsten 2006 på NRK-radio. Da hørespillet ble presentert for første gang i 1955, sto kinoer og restauranter tomme åtte samfulle lørdagskvelder. Serien har ellers en kjent og karakteristisk kjenningsmelodi, av den tyske komponisten Hans Martin Majewski.

Paul Cox er en velstående verdensmann, en kvinnebedårer, en eventyrer, som på et eller annet mystisk vis aldri mangler penger. Scotland Yard har ham mistenkt for litt av hvert. Motvillig og på flukt både fra en ukjent morder og lovens håndhevere har Cox blitt detektiv for å bevise sin uskyld.

Vi befinner oss i et England fylt av mystiske personer. De flyter ut og inn av historien som mer eller mindre mistenkte mennesker i en intrikat historie. I dette galleriet av mer eller mindre løgnaktige og ustabile figurer blir lov og orden representert ved inspektør Carter.

Serie 1. "Mord er straffbart", 8 episoder. Innspilt 1. gang i 1955 og sendt da. Denne ble slettet på slutten av 50-tallet. Deler av den (muligens hele) er gjenfunnet fra private opptak. Seien ble spilt inn på nytt i 1963 og sendt da. Denne nyinnspillingen er sendt i reprise et antall ganger opp gjennom årene, og den ble gitt ut som lydbok på CD i 2000.

En advokat blir funnet drept i sitt hjem. På badet gjemmer den talentfulle Paul Cox seg. Det er ikke han som har drept advokaten, men på grunn av de spesielle omstendighetene, blant annet at offeret ble drept med Cox' kniv, gjør at politiet tror at han er den skyldige. Cox skjønner at den eneste måten han kan bevise sin uskyld på, er å finne den ekte morderen.

Serie 2. 7 episoder. Innspilt og sendt i 1956. Også denne ble slettet på slutten av 50-tallet, men ble ikke spilt inn på nytt. Rundt år 2000 lyktes det å få samlet serien komplett ved hjelp av private opptak, og den ble sendt i reprise før jul i 2001. Lydkvaliteten var noe dårligere enn studiokvalitet på disse opptakene, men helt akseptabel for vanlig lytting. Denne serien foreligger ikke på lydbok pr mars 2008

Atter en gang befinner Cox seg på badet - denne gang sitt eget - når historien starter, og atter en gang har Scotland Yard ham mistenkt for et mord, som han dermed blir tvunget til å løse. Ikke uten nærvær av den allestedsnærværende drosjesjåfør og privatdetektiv Richardson, selvsagt.

Serie 3. "Den lille heksen", 10 episoder. Innspilt og sendt i 1968. Opptakene er bevart, og den er sendt i reprise minst en gang. Utgitt som lydbok i 2005.

En regnvåt søndag får amatørdetektiven Paul Cox motorstopp i en trist småby, men treffer en vakker ung pike med mange navn, og havner på et ulovlig spillekasino. Her får han et oppdrag han ikke kan avslå - å spore opp en kvinne som er forsvunnet. Og før han vet ordet av det er han involvert både i gangstere og mord.

Serie 4. "Farlig selskap", 7 episoder. Innspilt og sendt i 1970. Bevart og sendt i reprise minst en gang. Lydbok i 2007.

En skal være forsiktig med å motta invitasjoner til selskap. Enten er maten dårlig eller så er det noe i veien med gjestene. Eller så er det noe enda verre på ferde. Det er i alle fall erfaringene til Paul Cox, og han har ikke vært lenge i selskapet hos den rike familien Gatewell før han merker at noe underlig ligger i luften.Han får også et mystisk budskap fra sin venn privatdetektiv Richardson.

Serie 5. 10 episoder. Innspilt og sendt i 1972. Bevart. Foreligger ikke på lydbok pr mars 2008.

De andre faste personene ble spilt av forskjellige personer i de forskjellige seriene.

Oversatt til norsk av Jens Gunderssen og regissert av Paul Skoe i Norge. Serie 1/1. utg og serie 2 ble regissert av Otto Nes

"Radiohelt løser mysterier!" Les mer her!     "Mystikk på Moskito Bar" Les mer her!

Radiokriminalen er skapt og skrevet av det tyske ekteparet Rolf Becker og Alexandra Becker for tysk radio i 1952. Samme duo er også kjent for å ha skrevet de kjente radiokrimseriene om Dickie Dick Dickens.

Seriene om Paul Cox ble også til en tysk film i 1955, Gestatten, mein Name ist Cox.

Tilbake

 Info saxet fra www.wikipedia.no